04 February 2016

Kako pronaći mesto u vrtiću u Berlinu

Gostujuća blogerka Sonja piše o vrtićima u Berlinu. Prijatno čitanje.

Mesto u vrtiću je najbolje da potražite dok još čekate da Vam stigne Kita-Gutschein. Za ovo možete unajmiti i nekog agenta iz agencije koje se time bave ali to će Vas koštati minimalno 600 evra.

Imam dva potpuno različita iskustva što se tiče traženja vrtića:
Kada smo došli u Berlin rekli su nam da je praktično nemoguće naći mesto. Ja sam za mog sina koji je tada imao 3,5 godine našla vrtić u roku od nedelju dana po dolasku. 16 dana po dolasku u Berlin on je već krenuo u vrtić (u tom trenutku smo još čekali da dobijemo Kita-Gutschein tako da smo za tih 15 dana platili oko 350 evra, a od sledećeg meseca smo plaćali samo 23 evra taksu, jer je Gutschein počinjao od 1. sledećeg meseca).
Za ćerku, koja je u tom trenutku imala godinu i po dana, tražila sam vrtić 3 meseca.


Postoje različiti tipovi vrtića, zavisi od vas šta Vam se sviđa i šta želite za Vaše dete. Bilingualni, montesori, waldorf, veganski, vegetarijanski... šta god zamislite ima. Postoje i vrtići koji podsećaju na one na koje smo navikli u Srbiji gde sva deca moraju da spavaju kad je vreme za spavanje, gde se dolazi u određeno vreme itd.


Kada budete predavali dokumentaciju u Jugendamt-u za Kita-Gutschein, tražite od njih spisak vrtića u toj opštini. Dobićete spisak svih postojećih vrtića sa brojevima telefona i adresama. Ukoliko tražite vrtić u više različitih opština, moraćete u svaki Jugendamt posebno da odete, jer oni poseduju samo spiskove za njihovu opštinu. Jedan od linkova koji Vam može biti od pomoći je i link za direktnu pretragu slobodnih mesta https://www.berlin.de/sen/jugend/familie-und-kinder/kindertagesbetreuung/kitas/verzeichnis/
Na njemu ćete najbrže pronaći u kojem vrtiću ima slobodno mesto za Vaše dete i taj vrtić treba telefonskim putem da kontaktirate. Ukoliko ne nađete ni jedno slobodno mesto na datom linku, zovite vrtiće redom i raspitajte se da li slučajno ima mesta u tom vrtiću, a ako nema, da li znaju od kada će biti. Za sina koji je tada imao 3,5 godina sam imala sreće da je baš u blizini bio otvoren novi vrtić u kome je bilo mesta za decu od 3 godine pa naviše i da u tom vrtiću vaspitač priča engleski tako da sam se lako sa njim sporazumela. Kada sam tražila za ćerku od godinu ipo, nazvala sam oko dvadesetak vrtića.

Korisno bi bilo, ukoliko ne govorite najsjajnije nemački, da spremite sebi unapred šta ćete reći kada pozovete vrtić. Informacije koje oni traže su: starost deteta, datum od koga važi Kita-Gutschein i na koliko sati Vam je odobren. U nekim vrtićima Vas neće primiti ukoliko imate samo odobrenih 4-5h iako imaju mesta. Svaki vrtić ima svoj spisak čekanja ukoliko nema slobodnih mesta tako da prilikom tog razgovora pitajte, ukoliko Vam sami ne ponude, da Vas stave na spisak. Čim se oslobodi neko mesto zvaće Vas. Nemojte se iznenaditi ako Vam u nekim vrtićima kažu da će Vas staviti na spisak tek za sledeću godinu. Pazite i koji profil vrtića zovete. Pronađite na internetu kakav je to vrtić u koji želite da upišete Vaše dete, jer se može desiti da zovete turski ili španski vrtić, a da to i ne znate.

Kada konačno nađete slobodno mesto za Vaše dete pozvaće Vas na intervju. To što u vrtiću postoji slobodno mesto ne znači automatski da ćete ga baš Vi dobiti. Na intervju dolazite obavezno sa detetom kako bi vaspitač u vrtiću video da li se Vaše dete uklapa u profil tog vrtića, ali i vi kao kompletna
familija. Vi intervjuišete njih, a oni Vas i ukoliko se Vi njima dopadnete, kao i oni Vama, potpisujete ugovor. Zanimljivo je da ćete kao stranac mnogo lakše naći vrtić, jer dete treba što pre da stupi u proces integracije i učenja jezika pa grad Berlin, da bi podstaknuo vrtiće da primaju decu stranog porekla, daje vrtićima više para za decu u integraciji.

Pored standardnih vrtića, postoji i nešto što se zove Tagesmutter (dnevna majka). To su uglavnom osobe koje čuvaju do petoro dece kod svoje kuće, koje su specijalno opremile za tu svrhu. Spisak takođe možete preuzeti u Jugendamtu. Razlika između njih i vaspitača je što vaspitač mora da završi višu školu ili fakultet, a Tagesmutter pohađa samo kurs od 160h i obezbedi stan. Kita-Gutschein važi i za Tagesmutter i za vrtiće.

Puno sreće :-)

No comments:

Post a Comment