09 November 2014

Nemačka radna viza - FAQ

Na početku moram da se ogradim - tema ovog posta jeste bliže uputstvo o podnošenju zahteva za radnu vizu u Nemačkoj, po osnovu zaposlenja, ali...
1) odnosi se samo na zaposlene koji ispunjavaju kriterijume za plavu kartu (univerzitetska diploma "priznata" u Nemačkoj), državljanstvo ne-EU zemlje,
2) i koji imaju potpisan ugovor sa poslodavcem iz Nemačke, uz odgovarajuću visinu bruto godišnje zarade
3) i koji *ne* pripadaju struci za koju važe posebni uslovi prilikom zapošljavanja (npr medicinski radnici)


Evo nekoliko pitanja i odgovora, da lakše razjasnim pojmove o kojima će ovde biti reči.

P: Šta je Plava karta?
O: Plava karta (de - Blau Karte, en - Blue Card) je boravišna i radna dozvola za visokokvalifikovane ili visokoobrazovane osobe iz ne-EU zemalja čije je zanimanje deficitarno u Nemačkoj.
To je otprilike zvanična definicija. U praksi to znači da je nemačka država donela zakon 2012 godine, po kojem svako ko pronađe posao u Nemačkoj, a potiče iz zemalja van EU, ako ima visoko obrazovanje ili ima kvalifikacije i iskustvo u nekom od deficitarnih zanimanja za koje se ne traži univerzitetska diploma (mislim da to važi za recimo zavarivače) i ima odgovarajuću visinu bruto godišnje zarade, može bez veće papirologije da dobije radnu, tj boravišnu vizu u Nemačkoj.

P: Dobro, a koji su to konkretni uslovi?
O: Potrebno je da sami pronađete posao, da imate zaradu iznad određene granice i da imate univerzitetsku diplomu "priznatu" u Nemačkoj. To je sve.

P: Šta znači priznata diploma i zašto navodnici?
O: Osim za određena zanimanja (medicinske sestre, lekari, učitelji, advokati isl) koja su regulisana posebnim pravilima prilikom zapošljavanja ne-nemačkih državljana i za koja se traži polaganje stručnih ispita i određen nivo znanja jezika (tzv državno-regulisana zanimanja), svi koji se bave slobodnim zanimanjima i prijavljuju se za plavu kartu, treba da imaju univerzitetsku diplomu koju nemačka država priznaje kao univerzitetsku diplomu. Npr ako ste završili neki privatni univerzitet sumnjive reputacije u npr. Pakistanu ili Kongu, može se desiti da Vam to ne bude priznato kao kvalifikacija na nivou visokog obrazovanja. Ili može biti priznato samo delimično npr master studije kao bečelor isl. Kad smo već kod toga, ne znam da li su privatni univerziteti u Srbiji priznati u Nemačkoj.

P: Kako da znam da li mi je diploma priznata?
O: Evo par linkova koji mogu poslužiti kao prva informacija:
BQ portal  - portal za pregled i priznavanje inostranih kvalifikacija u DE, kao i dosta korisnih linkova za informacije o imigraciji i zapošljavanju u Nemačkoj;
anabin - slično kao i prethodno, na ovo sam prvo naišao kada sam tražio priznavanje diploma, nažalost sajt je samo na nemačkom jeziku. Poseduje bazu podataka velikog broja univerziteta, smerova i nastavnih programa iz celog sveta (postoje svi smerovi FTN-a u NS, pogledao sam svojevremeno i sve master diplome su priznate na nivou master);
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/index.php - portal saveznog ministarstva za obrazovanje, posvećen priznavanju inostranih univerzitetskih diploma;
nemačka trgovinsko-industrijska komora - ova institucija se takođe bavi priznavanjem stranih diploma i pruža informacije o postupku. Ima svoje ogranke u svakoj saveznoj pokrajini.


P: Pa da li mogu da dobijem to i zvanično?
O: Može, ali... To košta. I vremena i novca. Kolika je korist od toga, ne znam. To je potrebno nekome ko planira da nastavi studiranje u Nemačkoj. Ja to nisam planirao, pa se nisam ni interesovao dalje. Onome ko traži posao, (u velikoj većini slučajeva) neće biti potrebno. Osim ako konkurišete na neki univerzitet, a u tom slučaju sigurno znate više o problematici od mene. 
Bitna napomena - svi ovi sajtovi imaju disclaimer da se priznavanje jedne može uraditi samo jednom. To znači da prilikom podnošenja zahteva potpisujete izjavu da niste još na nekom mestu u Nemačkoj zatražili priznavanje iste diplome.

P: Kakvi su to limiti za zaradu, o čemu se radi?
O: Da bi zaštitila svoje tržište rada od prevelike konkurencije jeftin(ij)e radne snage iz siromašnijih zemalja, i strane radnike zaštitila od eksploatacije, Nemačka je uvela za visokokvalifikovane radnike-migrante minimalnu zaradu koja je uslov za dobijanje radne vize. Granica za većinu je negde oko 46.000 EUR bruto zarada godišnje, osim za one struke koje Austrijanci zovu MINT (Matematika, Informatika, prirodne nauke - Naturwissenschaft i Tehničke nauke) kojima je granica oko 38.000 EUR bruto zarada godišnje. Ako imate minimalno toliku zaradu, ispunjavate jedan od uslova za dobijanje radne dozvole u Nemačkoj. Poređenja radi, prosečna bruto zarada u Nemačkoj je 2013 godine bila 34.000EUR (tako bar piše ovde). 

P: Dobro, pronašao/la sam posao, imam potpisan ugovor sa poslodavcem, imam diplomu univerziteta i zaradu iznad limita. Šta sad?
O: Sledeći korak je da odete na sajt konzularnog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji i da skinete obrazac za podnošenje zahteva za radnu vizu (isti obrazac se koristi i za neke druge svrhe, npr spajanje porodice itd o tome kasnije). U sledećem postu pokušaću da opišem kako se popunjava i na šta da obratite pažnju.

P: I šta posle toga? Šta mi još treba od dokumenata?
O: Spisak dokumenata se nalazi ovde, a evo i ukratko
- 2x fotokopija fakultetske diplome, plus original na uvid;
- 2x overen prevod fakultetske diplome (od ovlašćenog prevodioca / sudskog tumača);
- 2x fotokopija prve stranice pasosa, plus original na uvid;
- 2x fotokopija potpisanog ugovora o radu, plus original na uvid;
- 2x popunjen obrazac zahteva za vizu (vidi pitanje iznad);
- 2x potpisana izjava o tačnosti podataka (dobija se besplatno u konzulatu ili skinite odavde);
- 3x biometrijska fotografija;
- 60 EUR.

Ostali odgovori u sledećem postu.

Kada sam prolazio kroz ovaj deo postupka, iskreno rečeno, očekivao sam mnoooogo više papirologije i onda mi je izgledalo čudno da mi ne treba ništa osim potpisanog ugovora o radu i prevedene diplome. Posle, razmislio sam, pa kao prvo - stranu državu ne zanima vaša LK, izvod iz MKR i koješta što zanima našu. Njima je bitan samo pasoš. 
Drugo, ako imate diplomu, to je dovoljno da se proveri njena autentičnost (ako ne daj Bože zatreba). 
Treće, ako niste dali ispravne podatke, a to se sazna, svakako "letite" napolje (iz Nemačke, ne iz Srbije, hehe).
Četvrto, ako ne ugrožavate njihovo tržište rada jer imate dovoljno visoku zaradu, zašto vam ne bi dali da radite i time popunjavate budžet i doprinosite penzionom fondu ? Nemačka ionako ima problem sa stanovništvom, u smislu da populacija stari i da je penzioni fond pod velikim opterećenjem i da se delom dotira iz budžeta (zvuči poznato?). Razlozi za to su delimično istorijski, delimično leže u stavovima stanovništva, delimično su posledice društvene dinamike (pisaću možda u nekom postu i o tome, ovo nije mesto za to).
Sve u svemu, koliko me je prijatno iznenadio jednostavan postupak i relativno skroman broj dokumenata koje treba priložiti, toliko sam se neprijatno iznenadio kada sam došao pred konzulat. Ali o tome u sledećem postu.

11 comments:

  1. Cao Nemanja, od skoro pratim tvoj blog... Svaka čast na trudu, sve pohvale, i samo napred...
    Uskoro planiram da se otisnem u te krajeve, pa me interesuje da li postoji neka dobra agencija kod koje bih mogao da prikupim neke informacije vezane za dobijanje vize za rad, pre nego što predam papire u konzulat?
    Moj slučaj je malo komplikovan... :)
    Raspitivao sam se u agencijama koje se nalaze u blizini konzulata, nazalost kazu da do sada nisu imali ovakav slucaj...

    Srdačan pozdrav

    Nemanja

    ReplyDelete
  2. Pozdrav,
    za agencije stvarno ne znam, jer nisam koristio njihove usluge. Možda vredi nazvati telefonom nemački konzulat, pa pitati direktno? Ja nisam imao loša iskustva, tj nisu neljubazni. Nije ni da su baš ljubazni doduše, ali sam saznao sve što me zanimalo.
    Srećno,
    Nemanja

    ReplyDelete
  3. Здраво.
    Само сам хтео да се захвалим на исцрпним (и корисним) информацијама - хвала!

    ReplyDelete
  4. Zdravo,
    ja imam jedno pitanje,ja sam nasla posao u Nemackoj kao bolnicarka (imam ugovor)u klinici.Tada sam tek zavrsila srednju medicinsku i pravac otisla,nemam drzavni ispit,B2 sada polazem, da li ce mi praviti problem u Nemackoj ambasadi?
    Unapred zahvalna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Delim slicnu situaciju sa tobom, da li je potreban drzavni za vizu, ili to moze poslodavac da zavrsi ako je zadovoljan sa nama? Hvala unapred na odgovoru

      Delete
  5. Pozdrav za autora i sve čitatelje bloga! Sve pohvale za ovako kvalitetan i precizan sadržaj, ovo je jedinstveno mjesto na internetu sa ovoliko informacija na ovu temu, ne mogu da opišem sreću koja me snašla kada sam otkrio blog, sjajno!

    Prvo sam krenuo da pišem direktno autoru ali sam odlučio da svoj slučaj ipak napišem u komentaru kako bi i drugi čitaoci mogli vidjeti još jedno iskustvo na ovu temu.

    Elem, dolazim iz Crne Gore, po struci sam diplomirani masinski inženjer Univerziteta u Beogradu (petogodisnje studije - master nivo) ali vec 5 godina radim kao web developer i to je ono čime želim da se bavim dalje u životu. Vec neko duže vrijeme pokušavam i evo prije nekoliko dana sam dobio posao softverskog inženjera (Softwareentwickler) u Njemackoj. Ko čeka dočeka, tako sam i ja dočekao, rekao bih pravu priliku, dobio sam ugovor za stalno tj. neodređeno vrijeme, firma mi je pronašla i obezbijedila stan da ne moram misliti o tome kada dođem. Ozbiljna stvar i posao koji ću raditi mi djeluje jako zanimljivo, jedva čekam da počnem.

    Međutim, prije početka rada i selidbe, mora se obaviti ova procedura sa EU Blue Card-om. E to je ono što sada mene čeka i nisam još ni došao do ambasade, a već problemi. Poslodavac mi je poslao ugovor putem Email-a, što očigledno nije dovoljno te sada čekam da mi potpisan original stigne poštom. Eto to nije problem, ali problem je u ambasadi u Podgorici gdje izgleda važe drugačija pravila, a istovremeno službenici nisu radi pružati detaljnije informacije. Na sajtu je jako teško snaći se, a i kada se čovjek konačno snađe, informacije su nepotpune i na kraju se i ne slažu sa onim što sam dobio kada sam im se obratio putem Email-a. Elem, po njihovom današnjem Email-u, ovo su dokumenta koja moram priložiti pri aplikaciji u ambasadi (navodno ovo vazi od 29.03.2016.), navešću samo ona koja nisu spomenuta u ovom tekstu:

    ...
    - travel insurance with 2 copies at least for the first few weeks of the planned stay in Germany (provided that an health insurance in Germany is obtained afterwards). Travel insurance can also be submitted only to the issue of a visa.
    - curriculum vitae of professional career, specifying the certificates, diplomas, etc. you have obtained with one copy
    - University degree with 2 copies
    - Confirmation from the ANABIN website http://anabin.kmk.org/ that you are holding a recognized degree for Germany
    - workbook with 2 copies (if applicable)
    - if applicable: further documents with 2 copies (letter of recommendation etc.)

    Pretpostavljam da mi zadnje dvije stavke ni ne trebaju, nadam se da se ne varam.

    Da li je ikome zaista trebalo ovo putno osiguranje? To se nigdje ne pominje u ranijim uputstvima?

    CV?! Ajde, nije problem, prevešću ga na njemački priložiti ali eto i to je nova stavka.

    Sledeće, ovo stavka mi ni malo nije jasna i molim za pomoć:

    - Confirmation from the ANABIN website http://anabin.kmk.org/ that you are holding a recognized degree for Germany

    Šta podrazumjevaju pod ovim "Confirmation"? Da li je dovoljno odstampati web stranicu sa pomenutog sajta koja pokazuje da moj univerzitet ima status H+ i tu se vidi A5 nivo mog obrazovanja (stvarno ima stranica na kojoj se sve fino vidi)? To, ili se misli bas na nostrifikaciju? Ne bi mi ni malo valjalo da je u pitanju nostrifikacija jer se to čeka nekoliko nedjelja (plus što se plaća 200 EUR).

    Poslednja stvar koja me muči je spajanje porodice i molio bih takođe za pomoć ovdje. Imam suprugu i ćerku od 8 mjeseci, da li za njih mogu predati aplikaciju za vizu istovremeno uz moju za EU Blue Card ili one moraju čekati da ja dobijem EU Blue Card pa tek onda mogu da apliciraju za spajanje? Naglasiću ovdje da imamo sve papire koji su potrebni za njih, čak ću vjerovatno imati i ponudu ugovora o stanu jer mi je firma obezbijedila stan od 70m2. Šta mislite, imamo li šansi da odmah svi odemo ili njih dvije moraju čekati moju EU Blue Card u Crnoj Gori?

    Veliki pozdrav svima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo,

      hvala za kompliment, drago mi je da blog pomaže pri snalaženju u tom moru propisa i zahteva.

      Idemo redom po pitanjima:
      - putno osiguranje - meni nisu tražili niti sam čuo da su bilo kome tražili, ako putuješ u Nemačku 2-5 dana pre nego što počinješ sa poslom (čisto da se smestiš i osmotriš gde si, gde su radnje i kako da dođeš do posla, evtl se prijaviš u opštini i otvoriš račun u banci), mislim da za time nema potrebe. Ja sam došao u DE 28-og u mesecu, počinjao sam da radim od 01. sledećeg meseca, od kada mi je važilo i obavezno zdravstveno osiguranje, po osnovu radnog odnosa naravno.

      Imajući u vidu da su ta tumačenja oko obrazaca uglavnom vrlo generička, tj da se odnose na sve moguće situacije tj slučajeve za koje se koristi taj obrazac, rekao bih (mada je to samo moje mišljenje) da, ako bi već uzimao putno osiguranje, da ga uzmeš samo za tih par dana koliko bi bio u DE pre zvaničnog početka rada. To ne bi trebalo da košta previše (1.5-2 eur/dan mislim) a ipak bi imao "papir" za birokrate u ambasadi. Mislim da je to i smisao, da oni tamo štikliraju kućicu (check-box) da imaš i to :)

      - CV - ovo mi nisu tražili, nisam čuo da nekome jesu, ali moguće je da je firma to morala da pošalje Arbeitsagentur ili nešto slično, opet da bi tamo neko u DE čekirao kućicu... Mislim da ne mora zvaničan prevod jer nije u pitanju zvaničan dokument, pa to onda nešto manje košta.

      - anabin potvrda - ja mislim da je dovoljna ta odštampana stranica sa sajta. Kad to već pominjem, priznanje inostrane diplome je 200e i čeka se blizu tri meseca, a zapravo je tumačenje u kome piše da vaša kvalifikacija odgovara toj-i-toj diplomi (master, bachelor isl) te-i-te struke u nemačkom obrazovnom sistemu. Može da se koristi za upis na univerzitet ili kao razjašnjenje za poslodavca, ako ovaj to traži. S obzirom da ti već imaš obezbeđen posao, ne vidim ni jedan razlog zašto bi ti tražili taj zvanični dokument.

      - Što se tiče vize za spajanje porodice, ja sam to radio tek nakon 6 meseci (tj isteka probnog rada), ali iz iskustva čitalaca na drugom postu o vizama kažu da se zahtev može podneti odmah. Ako imaš ugovor sa firmom za stan (ili neki papir o tome da su ti oni obezbedili smeštaj i ko to plaća i kako) mislim da bi to sve moglo da se završi odjednom. Napomena - u spisku dokumenata potrebnih za spajanje porodice stoji i da je potrebno i 3 listića od plate, pa ako bi se držali toga, onda ništa za porodicu pre nego što dobiješ plavu kartu. Što se toga tiče, mislim da bi vredelo pokušati da spremite sve papire za suprugu i ćerku i predate kada i za tebe. Sa zaradom dovoljnom za plavu kartu i obezbeđenim stanom, ne vidim da bi moglo da bude problema. Ionako bi supruga i ćerka dobile vizu na tri meseca, pa biste tek u DE predavali ponovo za njih za dugoročnu vizu.

      Puno uspeha i da brzo završite ceo postupak!

      Pozdrav,
      Nemanja

      Delete
  6. Pozdrav,

    Svaka čast za blog. Da li neko možda zna sledeće dve stvari:
    - da li za MINT ove "naše" profesije ikada procesuiranje zahteva za vizu traje manje od 8 nedelja?
    - gde zaboga naći Antragsformulare, čini se da link u blogu ne radi, a i na sajtu ambasade za boga miloga ne mogu naći gde se nalazi.

    Pozdrav, Miloš

    ReplyDelete
  7. Izuzetno važna stvar koja je ključna za nekoga ko želi da se sa srpskim pasošem zaposli u Nemačkoj je da je osim struka koje su u sistemu plave karte za sva druga zanimanja potrebno da postoji međudržavni sporazum između dve zemlje.Da li postoji se emailom pita konzulat,recimo za mnoga zanimanja nema šanse da vam izdaju radnu vizu ako nema potpisanog datog sporazuma,tzv.detašman o zapošljavanju radnika građevinske,elektrostruke itd.!!!

    ReplyDelete
  8. Postovanje,

    Zeleo bih da zamolim nekog za informaciju ,ako zna odgovor.
    Koliko se ceka saglasnost Savezne agencije za zaposljavanje?
    Imam ponudu posla , imam nostrifikovanu diplomu priznatu od Nemacke agencije nadlezne za nostrifikaciju zanata.
    Ja sam elektricar po zanimanju .

    Unapred zahvalan

    ReplyDelete
  9. This content is written very well. Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand. Thank you. sırbistan vize

    ReplyDelete