31 October 2014

Halloween

Halloween ili Noć veštica je u Nemačkoj popularan i komercijalizovan "praznik". Ove godine 31.10 je petak, pa svuda po oglasnim tablama su plakati za različita okupljanja, projekcije filmova Dejvida Linča, žurke i slično.
U robnim kućama, prodavnicama odeće i u velikim marketima su se već pre mesec - mesec ipo dana pojavili kostimi za Noć veštica, što za decu, što za odrasle - razne veštice, zombiji, vampiri, vukodlaci, vile, vilenjaci itd.
I ne samo kostimi, već i ukrasi za kuću, igračke i ostalo - sve na temu bundeva, kostura, veštica, kolača koji se prave tom prilikom, dekoracije za kuću itd.

Na sajtu grada Berlina (berlin.de) postoji posebna stranica posvećena Noći veštica, gde se može pročitati koja gradska institucija organizuje kakav događaj na temu Noći veštica. Ove godine su to Zoološki vrt u bivšem istočnom Berlinu (Tierpark) i Prirodnjački muzej.

Vidim da i novine pišu o tome, Zeit i Spiegel, postoje prodavnice kostima koje se pojačano reklamiraju ovih dana, turističke agencije nude aranžmane za produženi vikend, tu su saveti kako najbolje izrezati bundevu, ideje za ukrašavaje sobe, koji tržni centri organizuju kakva dešavanja za decu povodom Noći Veštica itd. Vidim da Nemci (bar oni koji na to obraćaju pažnju) to sve dosta ozbiljno shvataju.

Pri tome, ne bih mogao da kažem da je to tradicionalno. Kolege sa posla sa kojima sam pričao o tome, slažu se da je Halloween postao popularan tek u poslednjih desetak godina. Što se samog Berlina tiče, za razliku od većine velikih gradova u Nemačkoj, Berlin nema svoj neki festival, karneval ili slično. 90ih godina bila je Love Parade, ali se pokazala preskupa i neisplativa za grad i prestali su da je finansiraju. Koliko sam video po bilbordima i novinama i čuo od kolega, postoji mnoštvo malih, lokalnih dešavanja koje organizuju zajednice emigranata, ali ne postoji nikakav veliki festival ili slično na nivou grada. Postoji i gej parada, održava se ... hm... mislim negde u avgustu-septembru.

Ono što je koliko-toliko tradicija, uslovno rečeno, su protesti za Prvi maj, koji se i ovde slavi, tj državni je praznik. Tada obično sindikati pozovu svoje članove na demonstracije. I ne protestuju samo sindikati, već i Levica (die Linke, partija leve orijentacije, praktično reformisana SED, tj komunistička partija DDR). Ti protesti okupe nekoliko (desetina) hiljada učesnika koji zahtevaju uvođenje minimalne zarade (da, u Nemačkoj nije zakonski definisana) i poboljšanje položaja zaposlenih, pogotovo onih koji su "iznajmljeni" drugim poslodavcima, itd. Neretko dolazi i do sukoba sa policijom. Nažalost, ove godine za prvi maj ja sam gledao oglase za stanove i tih dana bio zauzet papirologijom, pa nisam ispratio šta se dešavalo na ulicama. Sledeće godine ću pisati više o tome.

Da ne skrećem sa teme, Noć veštica u Berlinu mene podseća na isti dan u Srbiji, dakle komercijalizacija, kafići koji organizuju tematske žurke i deca u kostimima.


Na slici je travnjak ispred jedne zgrade u kraju gde živim, neki su se baš ozbiljno spremili za Noć Veštica...

Za kraj, evo nešto što sam pokupio negde sa neta - deca koja idu po slatkiše
http://www.someecards.com/usercards/viewcard/MjAxMy1hYWZjNzNlMjVmMzg3ZDY4#

Do sledećeg posta...

3 comments:

  1. Hej, super što si počeo da pišeš, nemoj da prestaješ :)

    Šta još radiš u Berlinu, jel slušaš
    https://www.youtube.com/watch?v=KzGKsXPBILw ? :)

    Katarina

    ReplyDelete
  2. Cao,
    hvala, hvala, potrudicu se da budem koliko toliko redovan sa postovima. Za sada imam dosta materijala :-)
    Od muzike, vidim da je popularno ovo -
    https://www.youtube.com/watch?v=IcoqJCJlHbQ
    snimano u Kreuzbergu u Berlinu, ranije pretežno imigrantski, a sada hipsterski deo grada

    ReplyDelete
  3. A nigdje ne piše ..koliko traje..npr..od 31do...?

    ReplyDelete